maandag 25 november 2013

Duiken in oude kunst en verwerken met een moderne toets



Hieronymus Bosch 
Deze oude kunstenaar uit Nederland leerden we tijdens deze les kennen aan de hand van zijn triptiek 
"de nachtmerrie". We hadden reeds over dromen gesproken tijdens de taalles. Dan kon een lesje muzische niet ontbreken. Na het beschouwen van de kleuren en de vormen, gingen de kinderen ontwerpen in het programma Tuxpaint. H. Bosch staat bekend als een kunstenaar die veel halfmens halfdier figuren gebruikte in zijn werken.  De kinderen creëerden ook een figuurtje die zou passen in zijn kunstwerk en hadden aandacht voor het gebruik van kleur en vorm.



























zondag 24 november 2013

Speelgoedactie: Kinderen helpen kinderen

Beste ouders,                                    

Heb jij nog speelgoed dat er goed uitziet en wil je hier graag andere kinderen blij mee maken? 
Speelgoed is iets waar kinderen altijd blij van worden. Helaas is het niet mogelijk voor alle ouders om nieuw speelgoed aan te schaffen.
Wij verzamelen speelgoed op school voor alle leeftijden, om nadien aan een goed doel te schenken (vierde wereldorganisaties). Zo kunnen andere kinderen met Kerstmis en voor hun verjaardag ook een cadeautje krijgen.
Speelgoed waarmee je kind(eren) niet meer spelen en dat nog kan dienen, mag je mee naar school brengen.

Wanneer? Van maandag 25 november tot vrijdag 29 november
Uur? ’s Morgens van 8:00u tot 8:45 u
Waar? In de gang van het eerste en tweede leerjaar
Wat?    Puzzels, poppen, auto’s, boekjes, babyspeelgoed, gezelschapsspelletjes



maandag 11 november 2013

Met de ipad aan de slag

Deze week werd het gebruik van de ipad geïntroduceerd in onze klas tijdens twee lesjes Wo.
Op donderdag werkten we in kleine groepjes aan een opzoekopdrachtje ivm de herfst. Ieder groepje las een stukje tekst en bekeek daarna een filmpje op schoolTV met de ipad.
Er kon reeds 1 groepje zijn info voorstellen aan de klas. De rest doet dit morgen.
Vrijdag kwam de ipad nog eens van pas tijdens een lesje Wo/MV. Dan tekenden we dieren die we gezien hebben de afgelopen dinsdag in het museum. Hoe die er juist uitzien konden we nog eens bekijken op google afbeeldingen met de ipad en de laptop. We leerden hoe je die kon afdrukken met de kopieermachine van op school. Ieder groepje stelt 1 familie voor. Dit zijn de families die we zelf samenstelden: de zoogdieren, de insecten, de vogels, de vissen, de spinachtigen en de dinosaurussen .
Het bruiste in de klas van de bedrijvigheid.










Reuzen en dwergen gespot in 2B

Tijdens deze les muzische vorming probeerden we in de huid te kruipen van een reus, dwerg of heks. het was de bedoeling van zo goed mogelijk te blijven in onze rol. Hoe begroet een een heks iemand? Hoe doet een reus of dwerg dit? Grappig om zien.








dinsdag 5 november 2013

Als echte paleonthologen ...

Vandaag 5/11 stond de bus ons al vroeg op de wachten om ons te brengen naar het museum voor natuurwetenschappen te Brussel.
Als eerste werden we al verrast door een gigantisch skelet van een walvis in de inkomhal. Al héél snel kwamen er vragen los . Was dit van een dinosaurus? Was het een echt of een vals?
De gids die ons stond op te wachten, beantwoordde op een enthousiaste manier  al onze vragen.
Ze vertelde ook met veel overtuiging al haar kennis over de 30 echte dinosaurusskeletten die er werden gevonden in het Waalse dorpje Bèrnisard.
De kinderen luisterden zéér aandachtig. Er waren ook al héél wat kinderen die zelf wat konden vertellen over de dino's.
Deze kennis werd aangevuld met het bekijken en onderzoeken van zoogdieren op de Zuid-en Noordpool. We gingen ook een kijkje nemen in de zal van de insecten en de spinachtigen. Voor sommigen waren die opgezette dieren toch wel een beetje eng.
Hier zie je de paleontologen aan de slag van 2B.